آزمایش پروتئین یا Total protein به عنوان بخشی از آزمایش چکاپ برای تشخیص به بعضی بیماری های کبدی و کلیوی پروتیئن خون را اندازه گیری می کند.
برای آزمایش از خون وریدی استفاده می شود.
آمادگی خاصی لازم نیست.
پروتئین ها بخش مهم و اساسی ساختمان سلول و بافت ها می باشند. برای رشد، تکامل و سلامتی بدن مهم هستند. پروتئینهابخش ساختمانی اکثر بافت ها و اعضا، آنزیم ها و هورمون هایی که کارکرد بدن را تنظیم می کنند شامل می شوند. این آزمایش مقدار پروتئین را در خون اندازه گیری می کند.
آلبومین: توسط کبد تولید می شود و حدود 60% پروتئینهای خون را تشکیل می دهد. آلبومین مانع خروج مایع از داخل رگ می شود و بافتها را تغذیه می کند. آلبومین ، هورمونها ، ویتامینها ، داروها و موادی مثل کلسیم را در بدن حمل می کند.
گلوبولین: حدود 40% پروتئینها ی خون را تشکیل می دهد. بخشی از آن توسط کبد و بخشی دیگر توسط سیستم ایمنی تولید می شود. آنها در مبارزه با عفونت و حمل مواد غذایی دخیل هستند.
در این آزمایش مقدار آلبومین و گلوبولین مقایسه شده و نسبت آلبومین به گلوبولین (A/G) محاسبه می شود. تغییر در این نسبت پزشک معالج را به عامل تغییر راهنمایی می کند. مقدار پروتئین تام در خون در بیماریهای مختلف به درجات متفاوتی می تواند افزایش یا کاهش یابد.
آزمایش پروتئین و آلبومین همراه با پانل متابولیک جامع و سایر آزمایشات برای کمک به ارزیابی سلامتی فرد استفاده می شود.
همچنین این این آزمایشات برای تشخیص و نظارت بر درمان بیماری ها نیز بکار می رود . پروتئین تام می تواند با بیماری های مختلف تغییر کند. مثلا پروتئین تام برای تشخیص بیماری کلیه یا بخشی از پانل کبد برای شناسایی بیماری کبدی استفاده می شود.
ممکن است نتیجه آزمایش سبب شود که آزمایشات دیگری لازم شود که پزشک معالج بر اساس آن تصمیم می گیرد مثل آزمایش الکتروفورز پروتئین و اندازه گیری کمی ایمونوگلوبین ها بعضی آزمایشگاه ها پروتئین تام ، آلبومین و محاسبه نسبت آلبومین به گلومین را گزارش می کنند. نسبت آلبومین به گلوبولین می تواند دلایلی برای علت تغییر میزان پروتئین باشد.
آزمایش پروتئین تام بطور شایع بعنوان بخشی از پانل جامع متابولیک درخواست می شود. علاوه بر این آزمایش موقعی که بیمار علائم زیر را داشته باشد درخواست می شود.
نتیجه آزمایش پروتئین تام همراه با آزمایشات جامع متابولیک تفسیر می شود . در صورتیکه نتایج غیر طبیعی باشد قبل از اینکه پزشک معالج به تشخیص بیماری برسد شاید لازم باشد با آزمایشات دیگر در جستجوی افزایش یا کاهش بخش پروتئین باشد که تغییر کرده است.
بعضی از مواردی که سبب کاهش پروتئین تام می شوند عبارتند از :
خیر مصرف غذاهای پر پروتئین باعث افزایش پروتئین تام نمی شود.