در صورتیکه کودک زردی مقاوم داشته باشد مثل زردی مقاوم نوزادان ، در مواقعی که فرد حملات بینابینی همولیزی داشته باشد که با عفونت یا بعضی داروها ظاهر شود.
لزوم انجام آزمایش :
در صورتیکه کودک زردی مقاوم داشته باشد مثل زردی مقاوم نوزادان ، در مواقعی که فرد حملات بینابینی همولیزی داشته باشد که با عفونت یا بعضی داروها ظاهر شود.
شرایط نمونه گیری :
- آمادگی خاصی لازم نیست . در صورتیکه شخصی علامت حاد داشته باشد توصیه می شود چند هفته بعد از بهبودی نمونه گیری انجام شود.
- این آزمایش از خون وریدی و در مواقع خاص از طریق خون نوک انگشت قابل انجام است.
- گلوکز – 6 فسفات دی دهیدروژناز آنزیمی است که در تولید انرژی دخیل است و در تمام سلول های بدن و گلبول های قرمز وجود دارد و سلول را از عوارض محصولات سمی ناشی از سوخت و ساز سلولی محافظت می کند.
- فقر G6PD ، گلبولهای قرمز را در موارد خاص به پاره شدن (همولیز) حساس می کند. در این آزمایش مقدار G6PD موجود در سلول اندازه گیری می شود.
- G6PD بیماری ارثی است. در این نقص اگر فرد با عفونت ، داروهای خاص و استرس روبرو شود هموگلوبین رسوب کرده و به غشاء گلبول می چسبد به آن ( Heinz Body) گفته می شود و غشاء گلبول پاره می شود (همولیز) در بعضی افراد این واکنش در برخورد با لوبیا صورت می گیرد که به آن فاویسم گفته می شود. ژن G6PD بر روی کروموزومها X قرار دارد و از آنجا که مردان فقط یک کروموزومها X دارند (XY) ، بیماری در آنها ظاهر
می شود. ولی چون خانم ها دو کروموزومها X دارند (XX) ، سالم بودن یک X برای تولید آنزیم کافی است و بیماری در آنها ظاهر نمیشود یا ممکن است خیلی خفیف ظاهر شود بنابراین خانمها ناقل بیماری می شوند.
- G6PD علت شایع زردی مقاوم نوزادان است.
- علائم بیماری همولیز حاد ، رنگ پریدگی ، وجود هموگلوبین (خون) در ادرار ، زردی ، ضعف و بی حالی و درد استخوان می باشد. داروهای عمده ای که ایجاد حساسیت و همولیز می کنند عبارتند از آسپیرین ، پاراستامول ، ویتامین C ، سیپروفولوکساسین ، نفتالین ، نیتروفورانتوئین ، نیتروگلیسیرین ، سولفاستامید، تری متوپریم، سولفامتوکسازول